Gezichten nieuwe leden 2024
22 februari, 2024

Nieuwe leden 2024-2029

De Jonge Academie verkoos in 2024 tien nieuwe leden: Andres Algaba, Tinne Claes, Pieter Libin, Shari Mackens,  Cecil Meeusen, Thomas Moore, Jeroen Stevens, Maarten Stragier, Cedric Van Dijck en Esther Wolfs worden lid tot 2029. Ze worden geïnaugureerd tijdens het publieksevent op 6 maart 2024.

Andres Algaba

Andres Algaba (VUB) onderzoekt als datawetenschapper artificieel intelligente algoritmes met een focus op hun betrouwbaarheid en transparantie. Zo past hij wiskundige technieken toe om AI-algoritmes te maken die andere algoritmes ondervragen. Daarnaast brengt hij ook de mogelijkheden en beperkingen in kaart van AI in wetenschappelijk onderzoek, zowel over de velden heen als binnen specifieke disciplines.

Tinne Claes

Tinne Claes (KU Leuven) is historica en curator. Ze onderzoekt de recente geschiedenis van geneeskunde, gender en seksualiteit, met interesses van anatomie tot infertiliteit. Ze is curator van het toekomstige Vesalius Museum, het interdisciplinaire museum van KU Leuven en UZ Leuven dat reflecties zal oproepen over verleden en toekomst van wetenschap, zorg en welzijn.

Pieter Libin

Pieter Libin (VUB) onderzoekt hoe artificiële intelligentie besluitnemers kan ondersteunen. Hij ontwikkelt algoritmes die leren aan de hand van realistische simulaties en de besluitnemer toelaten conflicterende belangen af te wegen ten opzichte van elkaar. Hiervoor werkt hij nauw samen met domeinexperten uit verschillende disciplines.

Shari Mackens

Shari Mackens (VUB/UZ Brussel) is gynaecologe en fertiliteits-arts. Ze onderzoekt innesteling van humane embryo's na in-vitro fertilisatie (IVF). Daarvoor doet ze fundamenteel onderzoek op baarmoederslijmvlies en analyseert ze klinische data van vruchtbaarheidsbehandelingen. Haar doel is om slaagkansen van koppels nauwkeuriger in te schatten en te verhogen, met een zo gezond mogelijke zwangerschap als eindresultaat.

Cecil Meeusen

Cecil Meeusen (KU Leuven) onderzoekt als politiek sociologe hoe vooroordelen en mispercepties tussen sociale groepen kunnen leiden tot negatieve en polariserende groepsrelaties. Ze bestudeert hoe deze attitudes — en ook stemgedrag — beïnvloed worden door sociale en culturele omgevingsfactoren, door gegevens uit bevragingen te combineren met geospatiale en administratieve data.

Thomas Moore

Thomas R. Moore (Koninklijk Conservatorium Antwerpen) is muzikant, onderzoeker en docent. Hij onderzoekt de veranderende verwachtingen van componisten en artistieke leiders ten aanzien van uitvoerende muzikanten in hedendaagse muziek en podiumkunsten, zoals een steeds flexibelere inzetbaarheid. Hij bestudeert hoe muzikanten zich aanpassen aan die eisen en hoe zij nieuwe vaardigheden ontwikkelen om met die ondergeschikte rol om te gaan.

Jeroen Stevens

Jeroen Stevens (KU Leuven) is professor stedenbouw & huisvesting. Zijn onderzoek en onderwijs zijn gedreven door actie-onderzoek, en bevragen het snijvlak van stedenbouw en sociale rechtvaardigheid. Hij werkt hiervoor nauw samen met volksorganisaties en protestbewegingen aan de frontlinie van de wooncrisis in grootsteden wereldwijd.

Maarten Stragier

Maarten Stragier (Koninklijk Conservatorium Brussel, VUB) is gitarist. Hij onderzoekt hoe (en of) traditionele rollen als componist en uitvoerder functioneren in recente klassieke muziekwerken. Hij creëert ook zelf nieuwe experimentele muziek waarin naast muzikanten ook instrumenten, de ruimte en zelfs sociale context actief meecomponeren. Daarvoor gebruikt hij onder andere onvoorspelbaar reagerende instrumenten en onbevattelijke spelregels.

Cedric Van Dijck

Cedric Van Dijck (VUB) is literatuurwetenschapper. Hij bestudeert de culturele, sociale en politieke rol die literaire tijdschriften gespeeld hebben in de tumultueuze vroege twintigste eeuw. In archieven gaat hij op zoek naar de vaak vergeten geschiedenis van tijdschriften uit de Eerste Wereldoorlog of uit het koloniale verleden van Sub-Sahara Afrika.

Esther Wolfs

Esther Wolfs (UHasselt) onderzoekt als biomedicus hoe beeldvormingsmethodes en stamcellen ingezet kunnen worden om betere opsporingsmethodes en gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen voor hoofd- en halskanker, longkanker en andere ziekten. Zo ontrafelt ze met haar team de erfelijke zenuwaandoening van Charcot-Marie-Tooth door met stamcellen uit wijsheidstanden het ziekteproces na te bootsen.

Nieuwsbericht nieuwe leden 2024