Wetenschapscommunicatie
Collage foto's prijswinnaars
16 oktober, 2023

12 onderzoekers/teams bekroond met Jaarprijs Wetenschaps-communicatie

De nieuwe lichting laureaten heeft recent een uitmuntende inzet getoond op vlak van creatieve en toegankelijke wetenschapscommunicatie. Eén van hen zal de prijs voor de Jonge Belofte in de wacht slepen. Iedereen kan vanaf nu ook stemmen op zijn of haar favoriete wetenschapscommunicator: tijdens de prijsuitreiking op 14 november wordt de winnaar van de EOS Publieksprijs bekendgemaakt.

De laureaten van de Onderscheidingen Wetenschapscommunicatie 2023 werden vandaag bekendgemaakt. Deze prijzen worden ieder jaar uitgereikt door de Koninklijke Vlaamse Academie en de Jonge Academie, met als doel het belang van de interactie tussen wetenschappers en publiek in de verf te zetten. 

Bekroonde Wetenschapscommunicatie

  • Tinne Claes: "Zaad zonder naam". Een podcast en boek die de geschiedenis van de spermabank in België empathisch en genuanceerd in kaart brengen.
     
  • Bram Constandt: "Gokreclame". Zijn communicatie leidde mee tot een verbod op gokreclame en goksponsoring.
     
  • Jan De Beule, Kenny De Commer, Ann Dooms: "BIMS – The Beautiful Impact of Mathematics in Society". Zij brengen wiskunde als studiekeuze onder de aandacht bij de jeugd.
     
  • Elisabeth De Bruijn, Marie-Charlotte Le Bailly, Steven Van Impe: "Helden in harnas". Toegankelijke expo over ridderromans uit de 15e en 16e eeuw.
     
  • Isabelle Devos, Sven Vrielinck, Sarah Heynssens: "SOS Antwerpen". burgerwetenschapsproject rond demografie en dood in Antwerpen.
     
  • Charlèss Dupont: "Levenswensen kaarten", maakt moeilijke onderwerpen bespreekbaar, zoals vroegtijdige zorgplanning, het levenseinde, sterven en de dood.
     
  • Annick Gilles: "h(OREN)dol?!", boek over de problematiek problematiek van tinnitus.
     
  • Liselot Hudders, Emma Beuckels, Ini Vanwesenbeeck, Elisabeth Van den Abeele, Steffi De Jans, Marloes de Brabandere: "Magditonline.be", over de gevaren van het delen van informatie over je kind op sociale media. 
     
  • Francisca Mullens, "Welgemeend". Podcast en website voor meer kennis omtrent begrippen als werk en werktijd.
     
  • Lara Schreurs, "Vibe Check". Campagne over mentale gezondheid en sociale mediawijsheid van jongeren.
     
  • Iris Stiers, "Exoten". Informatie en sensibilisering over exotische planten en milieu.
     
  • Pieter Verstraete, "Stiltezoekers: in de klas en in de wereld". Expo over de complexiteit van stilte, vanuit historisch pedagogisch perspectief.

EOS Publieksprijs

Iedereen kan vanaf nu ook stemmen op zijn of haar favoriete wetenschapscommunicator: breng je stem uit via de poll van EOS Wetenschap. Tijdens de prijsuitreiking wordt de winnaar van de EOS Publieksprijs bekendgemaakt. 

Prijsuitreiking 

Volgend op de trefdag "Science for Policy" voor onderzoekers en beleidsmakers, vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats. Iedereen is dan ook van harte welkom in het Paleis der Academiën, Brussel op 14 november.
Aparte registratie voor de prijsuitreiking met receptie.