Jonge Academie krijgt nieuw voorzittersduo

28/11/2018 door admin

Op haar najaarstweedaagse heeft de Jonge Academie Sylvia Wenmackers en Vincent Ginis verkozen tot nieuwe voorzitters. Van april 2019 t.e.m. maart 2021 zullen zij samen de Jonge Academie voorzitten. Ze nemen de fakkel over van Lieve Van Hoof en Niel Hens, op een publieksevent op dinsdagnamiddag 12 maart 2019.

Prof. Sylvia Wenmackers is Tenure Track-docent (BOF-ZAP) aan de KU Leuven, Centrum voor Logica en Filosofie van de Wetenschappen. Ze studeerde theoretische fysica en haalde doctoraten in de fysica (2008) en filosofie (2011). In haar onderzoek verkent ze de grondslagen van fysica en kansrekening. Ze communiceert graag over haar onderzoek naar een breed publiek, o.a. via lezingen, columns en ikhebeenvraag.be.

 

 

 

 

 

Prof. Vincent Ginis is Tenure Track-docent (ZAP) aan de VUB en gastprofessor aan Harvard University. Hij is ingenieur in de fotonica en behaalde een doctoraat in de toegepaste fysica (2014). Nanofotonica en artificiële intelligentie vormen zijn voornaamste onderzoeksgebieden, al heeft hij ook interesse in de dynamica van academische ecosystemen en de toekomst van kennis. In 2017 werd hij verkozen als 1 van de 50 tech pioneers in België.

 

 

 

 

Beiden zijn lid van de Jonge Academie sinds 2017 en hebben een excellent onderzoeks-profiel, gestaafd door prijzen, publicaties, lidmaatschap van diverse wetenschappelijke commissies en buitenlandse uitnodigingen.

Thematisch liggen de volgende onderwerpen hen bijzonder nauw aan het hart: wetenschaps-journalistiek, open wetenschap en de ethische aspecten van onderzoek. Samen met de andere leden van de Jonge Academie willen ze de komende jaren rond deze en andere thema’s verder bouwen aan een visionair verhaal dat vele Academische grenzen overstijgt.

Persbericht (PDF)