#SamenVoorBiodiversiteit

20/05/2020 door admin

Vandaag (22 mei) is het internationale Dag van de Biodiversiteit. De Jonge Academie zet mee de schouders onder een grote communicatiecampagne: #SamenVoorBiodiversiteit wil een antwoord bieden aan de dringende nood aan aandacht voor onze biodiversiteit.

De voorbije 40 jaar is zo’n 60% van alle wilde dieren op onze planeet uitgestorven. De oorzaken? Vernietiging van hun habitats, verstedelijking, overexploitatie van hulpbronnen, industriële veeteelt en overconsumptie. En dit proces blijft versnellen. Als we niets veranderen, zal in 2050 slechts 10% van de natuur aan menselijke activiteit zijn ontsnapt. En dat is veel te klein om dieren, planten en hun leefomgeving te beschermen.

Nochtans gaan het verlies aan biodiversiteit, de klimaatverandering en het welzijn van de mens hand in hand. De biodiversiteit vernietigen brengt ons leven als mens zelfs in gevaar. Daar is de huidige crisis helaas een heel concreet voorbeeld van. Biodiversiteit kan dus een oplossing zijn, niet alleen om de klimaatverandering aan te pakken maar ook om onze gezondheid te verbeteren. Zo nemen bossen en oceanen grote hoeveelheden CO2 op en ontdekken we tal van geneesmiddelen in de natuur.

Universiteiten en onderzoekers, internationale ngo’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden,… hebben zich achter de actie #SamenVoorBiodiversiteit geschaard. Door nu actie te ondernemen, kunnen we onze gewoontes veranderen en duurzame productie- en consumptiepatronen stimuleren. Zo kunnen we het tij keren.

Biodiversiteit is veerkrachtig, ze past zich makkelijk aan. Laten we haar een duwtje in de rug geven. Samen zijn we sterker! Dat is het doel van de campagne: Red de biodiversiteit, samen en nu!

Op de nieuwe website www.samenvoorbiodiversiteit.be worden eenvoudige, individuele of gezamenlijke acties en tips gebundeld. Neem zeker een kijkje. Overal in België – in Vlaanderen, Brussel en Wallonië – zullen er acties lopen.