Overlap on Tour

26/03/2021 door admin

Kunstenaars en wetenschappers hebben een ongebreidelde nieuwsgierigheid om de wereld om ons heen te begrijpen en te verklaren—en soms zelfs te veranderen. Ze delen een visionaire impuls, het vermogen om buiten kaders te denken en nieuwe modellen uit te vinden, die verder reiken dan wat we al weten. Na het boek OVERLAP: the No Man’s Land between Art & Science pakt de Jonge Academie uit met een reizende expo. Opnieuw wordt hierin het spanningsveld opgezocht tussen kunst en wetenschap in een uniek concept. Een selectie van 12 kunstenaars uit het boek en de Jonge Academie worden in dialoog gebracht met 12 wetenschappelijke objecten uit de erfgoedcollecties van de UGent (GUM) en de KU Leuven. Ook wetenschap en de materiële resultaten van wetenschappelijk onderzoek kunnen esthetisch zijn en hun filosofische of poëtische kwaliteit worden vaak ondergewaardeerd. Wat als we de academische erfgoedobjecten zouden bekijken als kunst? En wat als we zouden focussen op het analytisch of kennistheoretisch vermogen van een kunstwerk? 

 

OVERLAP – de expo is een project van de Jonge Academie, in samenwerking met GUM (UGent), ARIA (UAntwerpen), de Koninklijke Academie en Sint Lucas Antwerpen, Bac Art Lab (KU Leuven), PILAR (VUB) en Hogeschool PXL Hasselt. 

 

 

City DATE VENUE
Antwerp 13–23 May 2021  Wintertuin (Royal Academy of Fine Arts Antwerp), Blindestraat 35, 2000 Antwerp
Leuven  17 June–1 July 2021 BAC Art Lab (KU Leuven), Vital Decosterstraat 102, 3000 Leuven
Brussels September 2021 (1 month) PILAR – House for Arts & Science (VUB), Triomflaan, VUB Ingang 6, 1050 Ixelles
Ghent  Nov – Dec 2021 (2 months) GUM – Gents Universiteitsmuseum (UGent),

Ledeganckstraat 35, 9000 Ghent

Hasselt 2022 PXL, Elfde-Liniestraat 24, 3500 Hasselt

 

 

 

 

Naar een concept van Frank Merkx, in samenwerking met Marjan Doom (selectie wetenschappelijke objecten), Nele Wynants, Ann Bessemans, Nicolas Baeyens en Kevin Trappeniers (leden van de werkgroep kunst en wetenschap van de Jonge Academie). 

 

Deelnemende kunstenaars: Nicolas Baeyens, Ann Bessemans, Louis De Cordier / Cosco, Katelijne De Corte, Ugo Dehaes, Annelys de Vet, Robbert&Frank Frank&Robbert, Athar Jaber, Christina Stuhlberger, Kevin Trappeniers, Karel Verhoeven, Karen Vermeren.

Met dank aan: Frederik De Wilde, Niel Hens, Lodewijk Heylen, Sarah Lebeer, Tine Scheijnen, Bert Seghers, Lien Verpoest, Geert Vanpaemel, Nathalie Poot, Fausto Fazzari.

 

Meer op WWW.OVERLAP.BE