OVERLAP. The no man’s land between Art & Science.

22/06/2020 door admin

De Jonge Academie wil met deze publicatie een hedendaagse staalkaart bieden van de veelheid aan praktijken op de grens—of in de overlap—tussen kunst en wetenschap.

OVERLAP wil het veld exploreren tussen kunst en wetenschap. Kunstenaars en wetenschappers delen een ongebreidelde nieuwsgierigheid om de wereld om zich heen te begrijpen, verklaren en veranderen. De Jonge Academie ging op zoek naar dwarsverbanden, synergieën en conflicten tussen de hedendaagse artistieke en wetenschappelijke praktijken. De verkenning van dit grensgebied – de overlap – tussen wetenschap en kunst resulteerde in een ‘expo op papier’ die met 52 artistieke bijdragen en 12 essays het ritme van het jaar volgt. Ieder stuk biedt een uniek perspectief in een dialoog zonder eenduidig resultaat. Dit tussengebied is een uitdagend no man’s land waar verschillende wetten en geplogenheden naast elkaar bestaan. De frictie prikkelt de verbeelding en maakt het onvoorstelbare denkbaar. Ligt net daarin de sleutel tot wat buiten de grenzen van ons kennen ligt?

“De verdienste van OVERLAP is dat het dwarsverbanden, bruggen, synergieën en conflicten tussen de huidige artistieke en wetenschappelijke praktijken zoekt, voorbij de gemeenplaatsen. Dit was mogelijk omdat de Jonge Academie een ruimte biedt voor ontmoeting en waarlijke interactie en zo een rijkere toekomst voor kunst en wetenschap voorstelbaar maakt.”
(Koen Vermeir, onderzoeksprofessor CNRS Parijs, medevoorzitter Global Young Academy)

“De uomo universalis is niet meer van onze complexe tijden. Om de problemen van nu aan te pakken, de verbeelding te prikkelen en het onvoorstelbare denkbaar te maken, moeten we de koppen bij elkaar steken. Het is aan ons, interdisciplinaire ontmoetingsplekken als BOZAR en de Jonge Academie, om als matchmakers op te treden en mensen uit verschillende ‘eilanden’ dichter bij elkaar te brengen, zodat de vonk kan overslaan.”
(Paul Dujardin, CEO & Artistic Director Paleis voor Schone Kunsten, Brussel)

Deze publicatie is zopas verschenen bij Uitgeverij Komma. Meer informatie hier.

Redacteurs Ann Bessemans, Marjan Doom, Frank Merkx en Nele Wynants
Ontwerp Ann Bessemans
Met bijdragen van Hans Beckers, Ann Bessemans, Leon de Bruijne, Geoffrey Brusatto, buren, Lies Caeyers, Jo Caimo, Tom Callemin, Nathalie Chambart, Karolien Chromiak, Ella de Burca, Louis De Cordier / Cosco, Katelijne De Corte, Maria Lucia Cruz Correia, Peter De Cupere, Ugo Dehaes, De Laetste Jongens, Damien De Lepeleire, Wim Delvoye, Dries Depoorter, Ive De Smet, Annelys de Vet, Kasper De Vos, Frederik De Wilde, Marjan Doom, Frank&Robbert Robbert&Frank, Freddy K, Pascal Gielen, Tine Guns, Karin Hanssen, Lodewijk Heylen, Athar Jaber, Eric Joris (CREW), Vermeir & Heiremans (JUBILEE), Katrien Kolenberg, Jonas Lescrauwaet, William Ludwig Lutgens, Charlotte Lybeer, Lawrence Malstaf, Frank Merkx, Ria Pacquée, Patrícia Portela, Klaas Rommelaere, Thomas Ryckewaert, Louis Schreel, Carla Swerts, Kevin Trappeniers, Brecht Vanden- broucke, Guus van der Velden, Anne-Mie Van Kerckhoven, Jens Van Lathem, Jelena Vanover- beek, Tobias Van Royen, Gijs Van Vaerenbergh, David Vergauwen, Alex Verhaest, Karel Verhoeven, Karen Vermeren, Angelo Vermeulen & Walter Bresseleers, Lien Verpoest, Gosie Vervloessem, Dave Warnier, Wim Wauman, Nele Wynants, Dirk Zoete.