Prijsvraag | Call for inspiration

Academic support for Researchers at Risk in the wake of the Russia-Ukraine conflict

 

Call for inspiration

Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne gingen we als Jonge Academie op zoek naar inspiratie om als academie(s) individuele onderzoekers (PhD-studenten, postdoctorale onderzoekers, docenten en/of professoren) op de vlucht te helpen ondersteunen, met een focus op de voortzetting van hun academische loopbaan.

Onze interesse ging uit naar innovatieve ideeën of good practices die toepasbaar zijn op het algemene vraagstuk van onderzoekers op de vlucht. Het kan gaan om onderzoekers die vluchten omwille van oorlog, ernstig conflict of (risico op) persoonlijke vervolging op basis van politieke, identitaire of sociale redenen, maar ook omwille van hun onderzoeksonderwerpen of -methoden. De gezochte inspiratie kan zich richten op:

  • Oplossingen om het tijdelijke verblijf van de onderzoekers op de vlucht zo goed mogelijk in te vullen.

  • De ondersteuning van de onderzoekers bij contacten met, terugkeer naar en herintegratie in hun land van herkomst bijvoorbeeld door het opnieuw oprichten van infrastructuur, de uitwisseling van kennis en expertise, etc.

  • Het faciliteren van de (permanente) integratie in het EU-land waar ze verblijven.

Bovendien was het belangrijk dat ze veralgemeenbaar of differentieerbaar moeten zijn voor verschillende profielen van onderzoekers, over alfa, bèta en gamma wetenschappen heen.

We verwelkomden inzendingen in de vorm van een tekst, beeldmateriaal of een combinatie van beide, of in de vorm van video, in het Engels of Nederlands (deadline 1 mei 2022, 23:59 CEST).  

Elke Emmers en Reinhilde Pulinx met de award

Winnaars

‘A living library as a haven for researchers at risk in a tumultuous world’ van Elke Emmers (U-RISE onderzoeksgroep UHasselt) en Reinhilde Pulinx (Onderzoekscentrum Inclusive society, UCLL) werd door de jury als meest inspirerende inzending voor onze call for inspiration beoordeeld.

De juryleden loofden de originaliteit en de concrete aard van het voorstel. De gedachte dat iedereen "een boek is dat de moeite waard is om te lezen" stelt de inhoudelijke ontmoeting centraal. Daarmee is het voorstel zowel inhoudelijk als praktisch een perfecte match met de Jonge Academie. Het prijzengeld wordt dan ook geïnvesteerd in de organisatie van een Belgisch 'living library' event in de loop van 2023.