• Citizen Science Portaal

  Naar aanleiding van het evenement op 13 november, richtten de Jonge Academie en EOS samen een Citizen Science Portal op voor alle CS-projecten in Vlaanderen en Nederland. U vindt dit portaal terug op de website van EOS.  Het portaal toont niet alleen alle bestaande projecten, maar biedt onderzoekers en burgers ook de kans om oproepen te lanceren. Hebt u interesse om mee te doe of wil u een project kenbaar maken, dan kunt u reageren via het portaal van EOS of vragen stellen op info@jongeacademie.be.

 • JA-Citizen Science op Zeg't Eens

  Verslag door Violet Soen

  Tijdens de Summer School Wetenschapscommunicatie ‘zeg ‘t eens‘ lanceerde de Jonge Academie haar campagne rond Citizen Science… door zelf de deelnemers in een experiment te betrekken.

  In samenwerking met het bedrijf Qtree kregen alle deelnemers een badge met QR-code, en tijdens de openingssessie kregen ze te horen dat ze konden helpen aan een onderzoekje door zich te laten scannen. Niets moest, alles kon. De badge registreerde geen naam, enkel geslacht, universiteit en discipline.

  10411164_817023518317295_2905180696902188597_n

  Tijdens de lunch was het dan zover: ons Jonge Academie-team scande de badges met behulp van IPADS. Vaak was er enthousiasme (hoe werkt dit? wat is het doel? Mag ik ook scannen?), andere keren was er argwaan (kan dit wel volgens de privacy?). Precies de vragen die we wilden!

  IMG_7997

  Op dag twee herhaalden we het hele experiment… en bleek er zelfs veel minder weerstand: blijkbaar was het voor velen intussen acceptabel geworden dat ze (zelfs pro-)actief deelnamen aan het onderzoek.  Ook dat was voor ons een verrassende vaststelling, en zo hadden we nog onze gegevens voor de mobiele data miners. Door de expertise van (doctoraatsstudenten van) Jonge Academie-leden was er een hackethon on site: eerst werd de info statistisch bekeken, vervolgens gevisualiseerd.

  BroO9YqCcAEtqK-

  En dat leverde toch wel meteen een aantal resultaten op die we op de laatste dag van de Summer School konden presenteren: bleek dat niet mannen, maar wel vrouwen de ‘superconnectors’ waren die bruggen legden tussen de vele kleine groepjes die ontstonden, en gemiddeld legden onderzoekers aan ‘kleine’ universiteiten meer contacten dan hun collega’s aan de ‘grote’ universiteiten. En bleek dat de KU Leuven en de UGent in eigen gelederen goed netwerkten, maar niet met elkaar (!). Tegen alle clichés in werden de natuurwetenschappers de winnaars van de populariteitstest, met vele en geregelde contacten met elkaar en andere disciplines.

  DSC02665

  Waarom deze moeite doen (want ja, het hele experiment kostte weinig tijd, maar wel veel geld)? We toonden hoe we door een model van interactie konden voorspellen hoe snel virussen zich zouden verspreiden in de groep (wat met het ebola-virus helaas prangend actueel geworden is). Maar toch, dit alles was een gimmick, en teaser om te discussiëren over het nut en de (on)zin van Citizen Science. We nodigen jullie uit om op 13 november dat met ons samen te doen!

  Affiche_versie 3Verkleind

 • Standpunt Citizen Science

  Een standpunt over Citizen Science, met tips, een historisch overzicht en talrijke bijdragen van gastauteurs en ervaringsdeskundigen is in voorbereiding.

 • 13 november: Evenement JA en Citizen Science

  De Jonge Academie organiseerde op 13 november een avondvullend programma over citizen science. Aan de hand van cases, theoretische benaderingen en een heuse citizen science-markt wil de Jonge Academie Citizen Science beter bekend maken in Vlaanderen. Jozefien De Marrée van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie in Brussel was toeschouwer en bezorgde ons haar verslag vanop Wtnschp.be.

  ‘Wie telt mee?’ door de ogen van het publiek

  16/11/2014 door admin

  De Jonge Academie organiseerde op 13 november een avondvullend programma over citizen science. Aan de hand van cases, theoretische benaderingen en een heuse citizen science-markt wil de Jonge Academie Citizen Science beter bekend maken in Vlaanderen. Jozefien De Marrée van het Expertisecentrum Wetenschapscommunicatie in Brussel was toeschouwer en bezorgde ons haar verslag vanop Wtnschp.be..

   

  De term “citizen science” zou pas 150 jaar later opduiken, maar Charles Darwin was ten tijde van zijn “On the Origin of Species” al fan. Hij baseerde zijn natuurlijke selectietheorie op bewijsmateriaal dat hij toegestuurd kreeg van honderden burgerwetenschappers – plantentelers, dierenfokkers, hoveniers, ontdekkingsreizigers, diplomaten… – van over de hele wereld. Zonder de hulp van deze enthousiaste “amateurwetenschappers” zou Darwin er nooit in geslaagd zijn de theorie te bewijzen. Citizen science staat voor onderzoeksprojecten waarbij burgers van meet af aan worden betrokken. Ze bepalen mee de onderzoeksvraag en/of verzamelen data, verspreiden onderzoeksresultaten en analyseren soms zelfs data. Deze nieuwe vorm van wetenschapscommunicatie verhoogt niet enkel de betrokkenheid van de maatschappij, maar ook de dialoog tussen wetenschapper en niet-wetenschapper.

  DSC_0917

  Omdat citizen science – anders dan in Nederland – nog onbekend is in Vlaanderen, ziet de Jonge Academie het als haar missie om deze nieuwe vorm van wetenschapsbeoefening ook op de Vlaamse kaart te zetten. Met “Wetenschap: jij telt mee!” stapte de Jonge Academie op 13 november 2014 in het Brusselse Paleis der Academiën alvast moedig in de goede richting.

  Sociale interacties tussen de sandwiches

  Burgerwetenschap is slechts een van de vele mogelijke Nederlandse vertalingen van citizen science, maar omdat wetenschappers tenslotte ook burgers zijn, opteerde de Jonge Academie voor de Engelse benaming. Tijdens “Zeg’t eens”, de Summerschool voor Wetenschapscommunicatie die de wetenschapscommunicatiecellen van de vijf Vlaamse universitaire associaties organiseerden in juli van dit jaar, startte de Academie met een groots opgezet citizen science-experiment. Alle 300 deelnemers kregen een badgemet een unieke QR-code die gemiddeld tien keer gescand werden tijdens de lunchpauzes.

  IMG_7969

  De scandata werden daarna ter plaatse geanalyseerd, wat een berg interessante informatie opleverde over de sociale interacties tijdens de lunchpauzes van het evenement. Zo hielden de deelnemers zich meestal in kleine groepen op, van 2 à 4 personen, en hopten ze van de ene groep naar de andere, als ware “netwerkers”. Ook bleken er twee keer zoveel vrouwen actief te netwerken dan mannen. Nog opvallend was dat de doctoraatsstudenten van de kleinste universiteiten (Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Hasselt) het meeste contact zochten met deelnemers van andere universiteiten. Geordend volgens discipline bleken de natuurwetenschappers dan weer het sociaalste.

  We want more!

  Ook andere inspirerende voorbeelden van citizen science passeerden de revue op 13 november.

  DSC_0899

  Zo maten Antwerpenaars via aardbeiplantjes de luchtkwaliteit in het AIRbezen-project van Stadslab 2050 en de Universiteit Antwerpen, en biedt het stadslabo Timelab een open labomgeving aan.

  DSC_0912

  Eos-magazine stelde bovendien een gloednieuw Citizen Science-portaal voor waarop iedereen nieuwe projecten kan aanmelden en deelnemers rekruteren. Afsluitend werden reeds bestaande initiatieven in het citizen science-veld, waaronder onze eigen Brusselse Wetenschapswinkel die onderzoeksvragen verzamelt bij non-profitorganisaties, voorgesteld tijdens een infomarkt.

  DSC_0943

  Na deze enthousiaste eerste Vlaamse citizen science-stap richting meer samenwerking tussen onderzoek en maatschappij roepen wij geïnspireerd en in koor: meer van dat!

  Artikel verscheen oorspronkelijk op Wtnschp.be, meer bepaald hier.

  Het EOS-portaal vindt u hier.