Citizen Science 21/4

dinsdag 21 april

Scivil, Eos / Iedereen Wetenschapper en de Jonge Academie sloegen de handen in elkaar om samen de tweede netwerkdag voor Citizen Science te organiseren. Door de COVID-19-pandemie moest de fysieke netwerkdag van 21 april 2020 uitgesteld worden. In de plaats organiseren we:

 

21 april 2020: Online inspiratiesessie

Een volledige netwerkdag zou onmogelijk zijn over het internet. Maar op de dag die je vrijhield voor citizen science voorzien we een korte (1u), inspirerende en informerende sessie over citizen science om 13.30 u., getiteld: Hands-on uitdagingen in citizen science.

Naar aanleiding van het zoombombing-incident dat tijdens deze sessie voorviel, publiceerden we deze waarschuwing.

 

16 november 2020: Netwerkdag citizen science

De inhoud van de jaarlijkse netwerkdag Citizen Science (door Scivil, Jonge Academie en Eos/Iedereen Wetenschapper) zal zoveel als mogelijk hernomen worden in het najaar, met name op 16 november 2020; rug-aan-rug met de uitreiking van de onderscheidingen wetenschapscommunicatie. Het programma en inschrijvingsdetails zullen nog volgen, maar we proberen alvast onderstaande sessies van het geannuleerde event te hernemen.

 

Afgelast: Netwerkdag citizen science (voorzien 21/4/2020)

De netwerkdag gaat door in het Paleis der Academiën in Brussel. Je kan je verwachten aan een reeks van boeiende praatjes en sessies over verschillende aspecten van burgerwetenschap. Gedetailleerd programma & Inschrijven.

PROGRAMMA

09:00 Onthaal

09:30 Plenaire sessie met keynote door dr. Alexandra Albert (EN)

11:00 Breakout sessie 1

  • – Workshop: Storytelling: hoe val je op in een stroom aan informatie (NL)
  • – Presentatie: Gamification: how can it work in citizen science (EN)
  • – Lezingenreeks 1 (NL): “Citizen Science: hoe burgers de wetenschap uitdagen” (Tine Huyse, Liesbeth Gijsel en Ine Van Hoyweghen), “Communicatie en het ¿Burgerpraat! project” (Marie-Claire Van de Velde), “De maatschappelijke impact van citizen science projecten: wat leren we van CurieuzeNeuzen Vlaanderen?” (Huib Huyse)

 

12:00 Lunch, standenmarkt

13:30 Breakout sessie 2

  • – Workshop – Citizen science in de lagere school (NL)
  • – Workshop – Participatory approaches in science engagement (EN)
  • – Panel – GDPR en citizen science (NL)
   – Short lecture series 2 (EN): “FLAMENCO: A Meta-platform for building CS platforms” (Wolfgang De Meuter), “The potential of citizen science for reducing vector-borne diseases and natural hazards in Uganda” (Mercy Gloria Ashepet), “Citizen Dialogue Kit: displays for communicating and collecting data in the street” (Jorgos Coenen)

 

14:30 Pauze

15:00 Breakout sessie 3
– Workshop: Communication engagement in citizen science (EN)
– Citizen science voor natuur: gedeelde uitdagingen. (NL)
– Sounding board – Citizen science challenges and success stories (EN)
– Lezingenreeks 3 (NL): “Citizen science aan zee, een langetermijnverhaal” (Jan Seys), “Paleontologie, een dode wetenschapstak?” (Anthonie Hellemond), “Burgers aan het roer van lokaal mobiliteitsbeleid” (Wouter Florizoone)

16:00 Slotsessie

16:30 Receptie

17:30 Einde