#CovidCampus: Onderzoekers bundelen krachten

13/03/2020 door admin

In respons op de COVID-19-crisis lanceerde de Jonge Academie enkele initiatieven, de krachten bundelend onder wetenschappers van alle disciplines.
(i) een crowdsourcing van cruciale info op sociale media;
(ii) het voorbereiden en coördineren van de productie van beademingstoestellen;
(iii) het verzamelen van initiatieven in een Slack-omgeving voor wetenschappers;
(iv) de vertaling van een Engelstalige longread.

In plaats van haar halfjaarlijkse tweedaagse (19-20 maart, geannuleerd) en een publieksevent met de inauguratie van haar nieuwe leden (20 maart, uitgesteld), lanceerde de Jonge Academie vanaf 11 maart 2020 de volgende initiatieven:

1. Crowdsourcing #CovidCampus

Op Twitter ontdekten we dat in de Engelstalige wereld met #CovidCampus een crowdscourcing voor academici gelanceerd werd:

Via #JAtelewerk verzamelen we ervaringen en best practices over omgaan met nieuwe uitdagingen met betrekking tot:

   1. Wat zijn best practices rond tele-onderwijs? Welke tools worden gebruikt? Welke andere lesindelingen worden ingevoerd? Hoe ga je om met interactie en vragen van de studenten?
   2. Wat zijn de oplossingen voor online vergaderingen?
   3. Hoe kunnen we bijdragen tot een betere naleving van de richtlijnen rond social distancing?

 

Het resultaat kun je hier downloaden (versie 17 maart 2020): Crowdsourcing #CovidCampus

We kunnen jouw hulp nog steeds gebruiken, verzamel mee. (Google Spreadsheet)

 

 

2. Productie beademingstoestellen

Het blijkt dat naast medisch personeel en mondmaskers beademingstoestellen een belangrijke bottleneck zijn voor het beheersen van deze epidemie. Hoewel we er nog meer hebben dan momenteel (18-3-2020) nodig, kan dit gauw veranderen. In het buitenland wordt sterk ingezet op deze levensreddende actie. Elk beademingstoestel kan een leven redden.

Daarom proberen we, in overleg met de autoriteiten, de nodige initiatieven te nemen om een bijkomende productie op te zetten voor beademingstoestellen in ons land. Dat doen we vanuit de Jonge Academie en meewerkende wetenschappers vooral door mensen en bedrijven (medici, technici, bedrijfsleiders, overheid) bij elkaar te brengen. Meer weten: neem deel in onze Slack.

 

 

 

3. Slack Mitigate Corona

In tweede instantie creëerde de Jonge Academie een gedeelde werkruimte op Slack waar onderzoekers van alle disciplines de krachten actief kunnen bundelen. Inzicht en expertise zijn welkom op verschillende “kanalen”, waaronder: technische hulp (alternatieve productie van beademingstoestellen?), ontkrachten van valse berichten, mentale gezondheid? …

Neem hier deel (uitnodigingslink)

 

4. Vertaling “Coronavirus: Why You Must Act Now”

Eén van de meest inzichtrijke artikels die zijn gepubliceerd over deze pandemie van COVID-19, is de longread Coronavirus: Why You Must Act Now van auteur Tomas Pueyo op het medium Medium.

Wij verzorgden de vertaling ervan in het Nederlands: Coronavirus: waarom je nu moet handelen.

 

5. Vlaanderen Helemaal Digitaal

Door de coronacrisis gaan we steeds digitaler werken en leven. De wetenschappers van de Jonge Academie zijn fier om stichtende partner te zijn van de taskforce Vlaanderen Helemaal Digitaal. Dit initiatief verbindt aanbieders van digitale oplossingen met bedrijven/organisaties/overheden, die nu voor nieuwe uitdagingen staan.