5 jaar Jonge Academie

29/01/2018 door admin

Vijf jaar lang is de Jonge Academie een interuniversitaire en interdisciplinaire ontmoetingsplaats voor beloftevolle wetenschappers en kunstenaars. Naar aanleiding van deze mijlpaal had de Jonge Academie de eer om op 6 februari 2018 Zijne Majesteit de Koning te ontvangen op het Paleis der Academiën.

Koning Filip wisselde eerst van gedachten met de leden van de Jonge Academie. Drie onderwerpen: open science & citizen science; interdisciplinariteit en kunst & wetenschap; en wetenschap & diversiteit.

De feestelijke publiekszitting werd vervolgens geopend met woorden van lof gesproken door Zijne Majesteit de Koning.

Voorzitter van de KVAB, Joos Vandewalle, blikte terug op wat de Jonge Academie afgelopen jaren verwezenlijkt heeft. We namen ook afscheid van de eerste generatie leden.

Maar ook de toekomst stond centraal: twaalf wetenschappers & kunstenaars werden geïnaugureerd als nieuw lid van de Jonge Academie (2018-2023). Robbert Dijkgraaf, voorzitter van het InterAcademy Partnership en Directeur van het Princeton Institute for Advanced Study, gaf een toespraak over “De toekomst van de wetenschap: Over de uitdagingen in onderzoek en outreach.” Tijdens een interview met de leden stond hij stil bij de rol en missie van de Jonge Academie.

Persbericht: Koninklijk lof voor jonge wetenschappers met een missie

Lees het opiniestuk dat op 6 februari verscheen

Fotoverslag (Facebook)