Portretten nieuwe JA-leden 2023
15 februari, 2023

Nieuwe leden 2023-2028

De Jonge Academie verkoos dertien nieuwe leden. Aurélie Bellemans, Sander De Ridder, Eva Goossens, Marijn Hoijtink, Anna Kaczmarek, Paul Kurtz, Anneleen Malfliet, Gillian Mathys, Bart Mesuere, Sven Rogge, Charlotte Scott, Wim Van Lancker en Brahim Zarouali worden lid tot 2028. Ze worden geïnaugureerd tijdens de feestelijke viering "Tien jaar Jonge Academie" op 8 maart 2023.

Aurélie Bellemans

Aurélie Bellemans (VUB) is burgerlijk ingenieur en onderzoekt hoe artificiële intelligentie en machine-learning berekeningen kunnen versnellen voor toepassingen in de vloeistofdynamica. Zo vereenvoudigt ze rekenmodellen bij de ontwikkeling van materialen in het hitteschild van ruimtevaartuigen die terugkeren in de aardse atmosfeer.

Sander De Ridder

Sander De Ridder (UAntwerpen) onderzoekt de rol van media en digitale cultuur in de samenleving met een focus op digitale intimiteit, identiteit en communicatie. Hij is geïnteresseerd in hoe we relaties aangaan met technologie en hoe de werking van digitale media de samenleving verandert. Hij gebruikt daarvoor onder meer participatieve onderzoeksmethoden en analyseert tekst en beeld.

Eva Goossens

Eva Goossens (UAntwerpen/UZA) focust als verpleegkundig onderzoeker op het verbeterpotentieel van zorg voor patiënten met een aangeboren hartaandoening, tijdens diverse levensfasen. Zo bestudeert ze transitionele zorg voor adolescenten als naadloze transfer van kindercardiologie naar volwassen zorg, en onderzoekt ze welk zorgpad voor zwangere vrouwen met een cardiovasculaire aandoening kan zorgen voor betere prognoses voor mama en baby.

Marijn Hoijtink

Marijn Hoijtink (UAntwerpen) is politicoloog en onderzoekt de relatie tussen nieuwe digitale technologieën en hedendaagse oorlogsvoering. Ze wil de politieke interacties, beslissingen en praktijken achter technologieontwikkeling blootleggen om te begrijpen hoe we deze technologieën kunnen monitoren en reguleren.

Anna Kaczmarek

Anna Kaczmarek (UGent) bestudeert en ontwikkelt als materiaalchemicus nieuwe nanothermometers op basis van lichtemissie (luminescentie). Dergelijke nanothermometers kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om tumoren in een zeer vroeg stadium op te sporen en therapieën te vergemakkelijken. Ze focust vooral op materialen die tegelijk diagnostische beeldvorming én therapeutische behandeling mogelijk maken.

Paul Michael Kurtz

Paul Michael Kurtz (UGent) bestudeert als wetenschaps-, cultuur- en religiehistoricus de geschiedenis van de geesteswetenschappen uit media-theoretisch en globaal-historisch perspectief. Met een focus op filologie evalueert zijn werk de vorming en verspreiding van kennis over de antieke wereld in en tussen Europa, het Midden-Oosten en Zuid-Azië van 1770 tot 1930.

Anneleen Malfliet

Anneleen Malfliet (VUB) is kinesitherapeut en onderzoekt onderliggende mechanismen en nieuwe behandelstrategieën binnen de kinesitherapie en revalidatiewetenschappen voor mensen met langdurige pijnklachten. Hierbij heeft ze aandacht voor de invloed van levensstijlfactoren zoals voeding en gewicht. Haar focus ligt op klinisch toegepast onderzoek met een directe vertaalslag naar de klinische praktijk en maatschappij.

Gillian Mathys

Gillian Mathys (UGent) onderzoekt de sociale geschiedenis van het Grote Merengebied in Midden-Afrika. Ze heeft daarbij aandacht voor de complexiteit van Afrikaanse samenlevingen vóór de Europese kolonisatie, hoe de kolonisatie deze samenlevingen diepgaand tekende en veranderde, en hoe dat koloniale verleden blijft doorwerken in het heden.

Bart Mesuere

Bart Mesuere (UGent) is als informaticus gespecialiseerd in Big Data Science. Hij probeert nieuwe inzichten te verwerven door grote hoeveelheden complexe data te verwerken met slimme algoritmen, geavanceerde datastructuren en interactieve datavisualisaties. Met zijn analyses beantwoordt hij uiteenlopende onderzoeksvragen uit diverse disciplines zoals microbiologie, meteorologie en onderwijskunde.

Sven Rogge

Sven Rogge (UGent) is computationeel materiaalfysicus. Hij ontwikkelt computeralgoritmes om te voorspellen hoe materialen zich gedragen, startend van hun atomaire structuur en de kwantummechanische wetten. Deze modellen laten toe om innovatieve materialen te ontwerpen voor duurzaamheidsvraagstukken, bijvoorbeeld om broeikasgassen af te vangen of mechanische schokken efficiënt te absorberen.

Charlotte Scott

Charlotte Scott (UGent, VIB) onderzoekt de werking van immuuncellen in de gezonde en zieke lever. Door te begrijpen welke unieke rollen deze cellen spelen in leverziekten en te bestuderen hoe we deze cellen kunnen manipuleren, hoopt ze de deur te openen naar nieuwe therapieën. Momenteel is levertransplantatie immers de enige optie voor patiënten met leverfibrose of -cirrose.

Wim Van Lancker

Wim Van Lancker (KU Leuven) onderzoekt als socioloog de doelmatigheid van sociaal beleid in het verminderen van armoede en het versterken van tewerkstelling en welbevinden. Daarvoor gebruikt hij verschillende onderzoeksmethodes, waaronder ook experimenten en randomized controlled trials. Hij heeft een bijzondere interesse in de opeenstapeling van ongelijkheden tijdens een mensenleven en tussen generaties.

Brahim Zarouali

Brahim Zarouali (KU Leuven) onderzoekt hoe digitale media en communicatietechnologieën een impact hebben op mens en maatschappij, met een focus op hoe algoritmes ons beïnvloeden. Aan de hand van deze inzichten probeert hij te achterhalen hoe we (kwetsbare) mensen in onze samenleving kunnen empoweren zodat ze geïnformeerd en bewust kunnen navigeren in het digitaal medialandschap.